«Viure a la caseta»: el riurau de Cèsar Amiguet

El dissenyador Cèsar Amiguet col.labora amb Edicions del Bullent.

Premi Bernat Capó

El dissenyador Cèsar Amiguet ha sigut l’encarregat de crear la coberta del llibre «Viure a la caseta, L’hàbitat tradicional valencià de temporada’, de Carles Rodrigo Alfonso editat per Edicions del Bullent. Este llibre ha sigut recentment guardonat amb el Premi Bernat Capó de difusió de la cultura popular convocat per L’ETNO. Museu Valencià d’Etnologia.

De les marjals al riurau

Arreu del territori valencià, sovint et trobes casetes disperses que tenien un ús agrari o de gestió de l’espai forestal al passat. Són habitatges senzills que no solien estar habitats de continu però tampoc estaven deshabitats, que han tingut un ús temporal. 

Viure a la caseta ens les apropa i ens explica les seues característiques i les formes de vida associades. Aquest tipus d’habitatge pren sentit i es consolida especialment des del segle xviii fins a mitjans del XX. Tenien en comú estar prou lluny del nucli de població per no pagar la pena anar a casa des del lloc de treball cada dia, amb els mitjans de l’època. L’estudi de caràcter general es completa amb l’aproximació a tres tipologies concretes d’hàbitat temporal relatives a tres zones geogràfiques valencianes diferenciades: la de la marjal de l’Albufera, les agrupacions de casetes i bodegues entre la Serranía i el Camp de Túria i les cases amb riurau de les comarques centrals.