Cèsar Amiguet dissenya la coberta de «Trinquets trencats»

Llibre escrit per Sergi Durbà.

Cèsar Amiguet ha dissenyat la coberta representant el tema amb els «blaus» de la muralla, que apareixen clevillats, recorrent-la des de la
portada fins la portadella passant per les solapes. «Trinquets trencats» és un llibre escrit per Sergi Durbà, editat per la Universitat de València.

«Em vaig criar al carrer del Trinquet de Borriana, des del terrat de casa podíem veure la partida i algunes vesprades baixàvem a jugar el meu germà Carlos i jo, a fer com que en sabíem… El nostre germà major, Vicente, sí que en sabia, però es va lesionar jugant i ahí es va acabar la nostra partida. Li vam agafar por o respecte, jo què sé. Ara disfrute de les partides d’Escala i Corda als trinquets de la Pobla de Vallbona i Vilamarxant, i ocasionalment al de Pelai. Disfrute molt fent estes cobertes perquè, invariablement, els temes de la col·lecció La Farga sempre lliguen amb alguna vivència personal meua que intente representar sintèticament en la portada».

Editat per la Càtedra de Pilota Valenciana de la Universitat de València amb la col·laboració d’Edicions del Bullent, el llibre «Trinquets trencats» dedica una peça reflexiva, alhora que literària, a quinze trinquets que actualment es troben en situació d’abandonament.

«Els trinquets són els grans oblidats dels nostres pobles, joies arquitectòniques caigudes en desgràcia que, per estranyes i caprixoses
conjectures de la uniformitat, han arribat a aquest present ferides i amb escasses possibilitats de reverdir els seus temps gloriosos d’escales plenes i ben acolorides d’aficionats», diu l’escriptor Sergi Durbà, i afegeix que «l’obra ret homenatge a uns espais de retrobament popular que acumulen tantes històries belles i entranyables com la gent haja pogut oblidar, tot un conjunt d’imatges colpidores pròpies d’una època de la qual queda allò que pocs volen veure avui: les restes d’una vida digna representativa del batec de l’autenticitat.»

Amiguet va realitzar el 2020 el redisseny de la col·lecció «La Farga» d’Edicions del Bullent, centrada en la difusió de la cultura popular, i d’aleshores ençà ha dissenyat les cobertes dels nous títols: «Animetes santes. Costums tradicionals valencians sobre el més-enllà» (de Josep Lluís Santonja), «Viure a la caseta. L’hàbitat tradicional valencià de temporada» (de Carles Rodrigo Alfonso) i «Sense porc. L’alimentació en les identitats culturals de jueus i moriscos i en la seua persecució per la Inquisició de València» (d’Albert Toldrà i Vilardell).