Museu de Quart de Poblet: un any de recuperació del patrimoni local

Iniciativa per reunir una col·lecció etnològica del municipi.

El projecte del Museu de Quart de Poblet compleix aquest febrer el seu primer aniversari de treball per a generar un portal web accessible a la ciutadania en 2021 que reunisca la col·lecció etnològica i el patrimoni local. Amb data de hui, aquesta iniciativa de la Regidoria de Cultura i Patrimoni de l’Ajuntament de Quart ja compta amb 1.511 peces fitxades i destaquen els originals datats en les dècades de 1950 i 1960. El 85 % d’eixe total ha necessitat una intervenció de neteja en profunditat i de consolidació per a complir amb les condicions mínimes de conservació.

Aquests percentatges reflecteixen l’estat divers de conservació a conseqüència de l’amplia gamma de materials i de la diferent procedència de les peces de la col·lecció etnològica, que, en la majoria dels casos, han estat donades per les veïnes i els veïns de Quart de Poblet.

El 23,7 % de les peces fitxades, de 1940 a 1970

Del total de peces catalogades, a hores d’ara, se n’han datat 323, la peça més antiga correspon a uns taulells del segle XVIII i la més actual, una medalla commemorativa de Sant Onofre, pertany a l’any 1996. Un 23,7 % de la col·lecció etnològica ja catalogada pertany a les dècades englobades entre 1940 i 1970, el que es correspon amb 231 peces.

Un ampli ventall d’objectes

Respecte als objectes catalogats, els més nombrosos són revistes, amb 56 unitats; ampolles de refresc, 42; ampolles farmacèutiques, 23; rebuts, 21, i fullets d’anuncis publicitaris, 20.