El Museu de Quart de Poblet celebra l’augment de les donacions d’objectes

El 90 % de la col·lecció etnològica és fruit de les aportacions de famílies i associacions de la localitat.

Imatges: Última donació realitzada per la família López Monzó, així com del paviment hidràulic recuperat i de part de la col·lecció de fotografies de l’antiga factoria d’Elcano.

Les donacions d’objectes a la col·lecció etnològica de Quart de Poblet (València) han augmentat considerablement des de l’inici, a principis del 2019, del projecte del museu que generarà un entorn virtual per a la seua divulgació. Només des d’estiu i fins a finals d’any, l’Ajuntament ha incorporat més de dos centenars de peces al seu fons patrimonial, que es podrà visualitzar al catàleg en línia del Museu de Quart de Poblet. Aquestes noves donacions són producte de la difusió que s’està fent de la iniciativa a través dels diferents canals del consistori i dels mitjans de comunicació.

Quasi un 90 % de les peces que atresora l’Ajuntament de Quart de Poblet han sigut donades per associacions del municipi, especialment l’Associació Cultural el Mussol Verd, així com per persones i famílies residents. Estes últimes han donat objectes que tenien a casa de familiars o aquells que han recopilat de diferents persones o cases de la localitat que ja han desaparegut.

Nova plataforma web

Així doncs, les col·leccions familiars són les que nodreixen el fons etnològic municipal que es podrà visualitzar al Museu de Quart de Poblet, una plataforma web accessible que recollirà i divulgarà la col·lecció i els elements patrimonials locals i que s’inaugurarà previsiblement durant el primer trimestre del 2021.

En eixe sentit, la regidora de Cultura i Patrimoni de l’Ajuntament de Quart de Poblet, Cristina Mora, ha agraït la gran col·laboració dels veïns i de les veïnes, així com del teixit associatiu. Així mateix, la regidora ha exposat que “gràcies a la participació i a les donacions de la ciutadania s’estan recuperant elements que formen part de la història del municipi i que permeten donar a conéixer i difondre el patrimoni etnològic local, que és d’una riquesa indiscutible”.

Antiga factoria d’Elcano

Entre les donacions n’hi ha des de peces etnològiques i objectes de la vida quotidiana fins a altres elements de caire arquitectònic o industrial. Així, per exemple, el personal extreballador de l’antiga factoria d’Elcano va donar tota mena de documentació original de la fàbrica, des dels anys 50 fins a l’actualitat amb el tancament de l’empresa. A més, han col·laborat amb el Museu de Quart de Poblet cedint roba i cascos de treball, maquinària dels despatxos i una col·lecció de més de 2.000 fotografies originals de la vida social a la fàbrica i de la construcció de les infraestructures en la dècada dels anys 1940.

La tècnica municipal de Cultura i Patrimoni i responsable d’aquest projecte, Andrea Moreno, recorda el cas d’una família que ha fet obres noves i han accedit a l’immoble gràcies a la família propietària “per a extraure una mostra del paviment hidràulic antic que conservava la casa abans del seu enderrocament i que s’incorporarà a la col·lecció etnològica”. En l’àmbit domèstic, hi ha famílies particulars que fan donacions voluminoses on es poden trobar aixovars domèstics, eines agrícoles, joguets i elements que en moltes cases es repeteixen, com ara objectes de cuina o decoració domèstica.