Els pioners del disseny valencià

Exposició en Fundació Bancaixa comissariada per Xavier Giner

Fundació Bancaixa presenta l’exposició «El disseny i la modernitat. Pioners del disseny en la indústria valenciana del moble (1898 – 1986)», comissariada pel profesor Xavier Giner, amb la col·laboracio d’experts en disseny com Manuel Lecuona, Julio Vives, Manuel Martínez Torán, Jordi Esteve i Chele Esteve.

Realitzada en el marc de World Design Capital València 2022, ofereix un recorregut cronològic per alguns de les fites que han marcat l’origen i evolució d’una activitat industrial que des de València es va convertir en referència internacional al llarg del segle XX apostant pel millor disseny.

Xavier Giner, comissari de l’exposició, amb Juli Capilla. al costat de la butaca Granada, de Javier Carvajal para Martínez Medina, una de les peces icòniques del primer disseny valencià

Procés d’industrialització en el moble

L’exposició parteix de l’inici del procés d’industrialització en el moble a la fi del segle XIX quan alguns industrials valencians es van convertir en pioners del disseny amb el desenvolupament de producte propi en un context en el qual el pas d’activitat artesanal a industrial a Espanya es basava en l’estratègia de còpia o reproducció de referències estrangeres. Va ser el cas de Ventura Feliu, Juan Martínez-Medina, GASISA, Mariner, Mariano García, José Martínez Peris, Federico Giner o José Pons Pedro, entre altres.

En la següent galeria, algunes imatges de la inauguració de la exposició i algunes de les peces de la mostra.

Primers intents de modernització

El recorregut expositiu avança cap als primers intents de modernització entre 1955 i 1970 amb l’arribada del disseny modern a la societat espanyola i a la indústria del moble de la mà de l’interiorisme naval, que va ser també un espai de connexió amb l’avantguarda artística amb creadors com Michavila o Alfaro. L’obertura cap a Europa i els EUA en els 60 va suposar la recuperació del contacte amb el disseny internacional i l’inici del camí cap a la modernització a través de les apostes empresarials i el treball com a dissenyadors de Rafael García i José Martínez-Medina.

Trànsit 70-80

El triomf del disseny centra la secció final de la mostra amb una revisió del seu important desenvolupament entre 1970 i 1986 a partir l’obertura cap a Europa i l’impuls de vocacions personals enfocades al disseny amb joves creadors que es van sumar a la generació anterior com Xavier Bordils, Grup Nuc (Lola Castelló, Vicent Martínez, Daniel Nebot i Luis Adelantado), José Miguel Martínez-Medina, Grup*Caps i Mans (Eduardo Albors, José Juan Belda, Jorge Luna i Carlos Albert), entre altres.

Mobles i documents

L’exposició reuneix 56 peces emblemàtiques de mobiliari valencià i més de 60 documents (cartells, dibuixos, plans, esbossos, catàlegs…), que donen testimoni de la fructífera aliança entre el disseny i la indústria valenciana del moble durant nou dècades. Aquestes peces conviuen en la mostra amb obres d’artistes valencians, que van tindre relació amb el sector de manera directa o indirecta com José María Yturralde, Manuel Hernández Mompó, Andreu Alfaro, Joaquín Michavila, Vicente Ortí, Amadeo Gabino Úbeda. També s’exposen obres de cartellistes com Josep Renau, Vicente Canet, Molina Gallent, Ruperto Sánchez i Álvaro Miralles.