El ninot Xufina torna a la vida

Crea per Menta i Miguel Arraiz, Xufina torna mitjançant la plataforma Regala un Ninot.

Xufina naix a la comissió Castielfabib

Fa més de 10 anys un grup de dissenyadors junt a la comissió fallera Castielfabib – Marqués de Sant Joan van aconseguir una fita històrica per a les Falles de València. Miguel Arraiz, arquitecte i faller de l’associació junt a Estudio Menta format per Raül ClimentElisa GómezXavi Calvo van idear la que seria una Falla diferent, divertida i amb gran originalitat. El seu lema ja ho apuntava: “2010, l’odissea dels orxateitors”, un clar guiny al film “2001, una odisea en el espacio” de Stanley Kubrick.

Tant Raül com Miguel, actual Director de Projectes de la World Design Capital València 2022, van idear dins d’eixa Falla un personatge que sense imaginar-ho ni pretendre-ho va arribar a unes quotes de popularitat abans vistes per a un ninot de Falla. Una creació simpàtica que es caracteritzava pel seu color rosa i per estar menjant-se gots d’orxata que duria per nom, Xufina

Esta ninot va se la gran protagonista de l’Exposició del Ninot de les Falles de València 2010 aclaparant articles en publicacions digitals i revistes tan prestigioses com El Turista Fallero. Tot el món volia conèixer a Xufina fins al punt que va ser la peça artística més fotografiada de la mostra. Ara bé, la fama no només li va vindre per les seues originals formes…

El primer Ninot amb Facebook propi

L’èxit i la popularitat de Xufina va crear-se per la seua presència en xarxes socials. La ninot va ser la primera en tindre un compte en la xarxa Facebook i la seua capacitat d’interaccionar amb les seues amistats li va dotar d’una personalitat pròpia que va encantar. El primer ninot amb veu pròpia aportava una nova concepció de la creació fallera més enllà de la Falla plantada des del 15 al 19 de Març a València.

La Falla plantada a l’encreuament de Castielfabib – Marqués de Sant Joan al barri de Campanar de València va resultar un èxit de crítica i públic amb nombroses visites. A més va rebre el premi a la millor escena Orxata Xufa de València lliurat pel Consell Regulador Denominació d’Origen Xufa de València i també el primer premi d’Enginy i Gràcia de Junta Central Fallera en la seua secció.

Xufina torna a la vida

De la mà de l’artista plàstica i dissenyadora Reyes Peespecialitzada en el tèxtil i vinculada amb la moda, el teatre i les falles sempre amb l’objectiu del canvi social i la crítica, la ninot Xufina ha tornat a la vida mantenint l’essència del seu origen i conservant les formes i gests que la van fer tan popular. 

L’artista a través de la plataforma RegalaunNinot.com, primer market place de ninots i creativitat fallera propietat de l’empresa VALUA, ha aconseguit una reproducció de Xufina a l’alçada del ninot original. 

VALUA és la startup que oferix amb una visió innovadora i emprenedoa solucions creatives per a tot tipus de clients des d’un ninot personalitzat per a un regal especial fins a una intervenció d’art urbà passant per una decoració de tenda o tematització d’espai sempre amb el segell de qualitat, professionalitat i tradició dels artistes fallers. El projecte participa del programa d’Acceleració de Col·lab, Acceleradora Pública de l’Ajuntament de València, ubicada al Centre d’Innovació de Las Naves