El Festival Baba Kamo no tindrà edició enguany

L’organització del festival Baba Kamo ha decidit no tirar endavant l’edició de 2024.

Els responsables del festival Baba Kamo han decidit no continuar enguany amb la celebració de l’edició 2024. En un comunicat que han fet arribar als mitjans, l’organització del festival ha donat les claus i explicació de l’aturada d’este festival:

«Després de fer una minuciosa avaluació de l’edició de 2023 de Baba Kamo i amb la mirada posada en el futur, des de l’equip organitzatiu del festival i la junta directiva de l’Associació de Professionals de la Il·lustració Valenciana (APIV), entitat impulsora del festival, s’ha decidit no celebrar l’edició de 2024.

A causa de diversos factors, enguany el festival no és viable des de la perspectiva econòmica, logística i humana. Nous condicionants desestabilitzen l’equilibri ja de per si delicat per a la realització del Festival. D’una banda, ens trobem amb una reducció significativa dels fons necessaris per al pressupost del projecte, la qual cosa suposa una falta de recursos a l’hora de poder dur-lo a terme de manera solvent. A això s’afig la incertesa hui dia per part del CCCC – Centre del Carme Cultura Contemporània (llar i part fonamental del festival durant aquests 6 anys) respecte a la cessió de l’espai i la subvenció de l’activitat.

Tot això ens porta a una situació en la qual la viabilitat de l’edició de 2024 depén de buscar vies alternatives i fer canvis estructurals en l’organització, la qual cosa suposaria una sobrecàrrega de treball que l’equip difícilment pot assumir. Des de l’inici del festival, els valors de Baba Kamo inclouen, entre molts altres, la cura de les persones que el duen a terme, cosa que resulta incompatible amb l’esmentada situació.

És per tot això que, finalment, hem arribat a la conclusió que no és possible dur a terme Baba Kamo en 2024 en les condicions mínimes que considerem de qualitat. Ha sigut una deliberació difícil i complexa, i som conscients que no celebrar el Festival enguany és una pèrdua per al sector, els seus participants i públic assidu. Senzillament, en valorar les possibilitats, hem volgut honrar els estàndards als quals Baba Kamo ens tenia acostumats, fins i tot quan es va celebrar en anys tan difícils com els de la pandèmia del COVID-19.

Des de l’equip, en primer lloc, volem agrair a totes les persones i entitats que han fet possible la celebració d’un projecte que ha sigut tan especial precisament gràcies a la suma de totes les seues parts, mostrant la diversitat d’un sector ric i viu com és el del llibre il·lustrat. També volem agrair, per descomptat, a totes les persones que, any rere any, s’han acostat a gaudir del festival, i que han acollit aquesta proposta amb tanta calidesa.

Per part nostra, això no vol dir necessàriament que Baba Kamo desaparega per sempre, sinó que prendrem una pausa en la seua organització per a plantejar un possible reenfocament i buscar la manera més adequada de donar-li les vies necessàries per al seu desenvolupament en les condicions necessàries».