Arranca el festival Baba Kamo en el Centre del Carme de València

Des de hui i fins el 15 de desembre.

El festival i fira del llibre il·lustrat Baba Kamo se celebra del 13 al 15 de desembre en el Centre del Carme Cultura Contemporània amb un programa que inclou espectacles, xarrades, tallers, concerts i una fira comercial amb una trentena d’expositors.

Organitzat per la Associació de Professionals de la Il·lustració Valenciana (APIV) i FULL Fundació pel Llibre i la Lectura, aquest gran carrusel del paper i el dibuix combina en la seua programació cites per al públic general i altres destinades a professionals del sector. En el segon bloc s’engloben les entrevistes one-to-one, una iniciativa que busca posar en contacte a professionals de la il·lustració valenciana amb empreses del sector editorial i agències de representació a la caça i captura de nous projectes.

La primera edició de Baba Kamo ja va comptar amb una sessió d’entrevistes i va ser tal el seu èxit que enguany redobla esforços, ja que el nombre d’editorials participants passa de 8 a 16. A més, també es dispara el nombre d’entrevistes concertades –de 70 en 2018 a més d’un centenar en 2019– i d’autors que han sol·licitat formar part del projecte –de 78 en l’any passat a 109 en l’actual. En total, s’han rebut quasi 900 peticions d’entrevistes. D’aquesta manera, els artistes seleccionats podran mostrar de manera presencial els seus dossiers i propostes a les empreses interessades en el seu treball durant el matí del 13 de desembre amb una agenda tancada prèviament. 

En concret, les editorials especialitzades que participaran en aquestes reunions són Litera libros, Kalandraka, Orfeu Negro, Malian Editora, Andana Editorial, Onada Edicions, Barlin Libros, Ediciones Ekaré, Lata de Sal, Bromera Edicions, Edelvives, Elsewhere, Milimbo i La orquídea de Darwin. A més, també estarà present l’agència de representació Pencil Ilustradores i la Institució Alfons el Magnànim de la Diputació de València. Com apunten els responsables de l’esdeveniment, que compta amb el suport del Consorci de Museus de la Comunitat Valenciana, aquestes entrevistes es duran a terme “en una agenda tancada per l’organització, per a evitar aglomeracions i situacions que puguen resultar humiliants per als il·lustradors, com són les llargues cues sense la seguretat de ser atesos correctament”.

Una imatge de la edició de l’any passat


Aquesta iniciativa integra la programació professional de Baba Kamo junt  amb altres activitats com les III Jornades Àlbum Il·lustrat i Escola, un projecte de formació del professorat coorganitzat juntament amb el CEFIRE Específic de Plurilingüisme de la Generalitat Valenciana i, enguany, amb la col·laboració del CEFIRE d’Educació Infantil i del CEFIRE Artisticoexpressiu. També s’engloba ací la sessió Com llegir quan llegim àlbums il·lustrats, a càrrec de l’especialista en literatura infantil i juvenil Clara Berenguer. Es tracta d’una iniciativa organitzada conjuntament amb el Col·legi Oficial de Bibliotecaris i Documentalistes de la Comunitat Valenciana (COBDCV) i dirigida als seus membres. No en va, aquest festival aspira a convertir-se en una cita de referència per a tots els agents implicats en el sector del llibre il·lustrat i la lectura.

Conferències, tallers, concerts… i molta, molta, molta il·lustració

Tres són els objectius fonamentals de Baba Kamo: visibilitzar el treball dels professionals, avivar la creació interdisciplinària i fomentar l’esperit crític i la sensibilitat estètica. En aquest sentit, dins de la programació destinada al públic general destaca la vetlada de dibuix en directe entre els il·lustradors belgues Randall Casaer i Brecht Evens, que tindrà lloc el dissabte 14 de desembre i en el qual un artista anirà improvisant sobre l’obra de l’altre enfront de l’audiència allí congregada. El mateix dia, a aquests dos convidats internacionals se’ls sumarà la italiana Sarah Mazzetti, guanyadora del Premi Internacional d’Il·lustració de la Bologna Childen’s Book Fair – Fundació SM 2019. Junts participaran en una taula redona en la qual reflexionaran sobre la seua professió i repassaren les seues carreres. Aquesta mateixa vesprada, el Centre del Carme acollirà també la xerrada Propietat intel·lectual: com sobreviure a la jungla, a càrrec de Javier Fuertes (VEGAP) i Alexandre Devís (advocat d’APIV).

A més, Baba Kamo també compta amb activitats destinades als més xicotets, com el contacontes per a bebés Contes menuts, de Mar Benegas, que tindrà lloc el dissabte 14, o el taller familiar El lloc plegat organitzat pel col·lectiu Pin Tam Pon i programat per al diumenge. I quina millor forma de maridar la il·lustració que amb música? Toca mantindre les orelles ben atentes, ja que, com a acte de clausura, el festival ha preparat un concert matinal a càrrec de Sedajazz Happy Band, formació integrada per joves músics de 7 a 13 anys que interpreta composicions de reggae, ska, soul i jazz.

L’altra columna vertebral de Baba Kamo és la seua fira comercial, que en 2019 comptarà amb la participació de 16 editorials especialitzades, l’associació Âlbum! (que representa a 23 editorials més d’àlbum infantil il·lustrat), 4 llibreries i 8 segells d’autoedició i revistes i la plataforma web de creació de dossiers d’il·lustració Drawfolio. D’altra banda, el Centre del Carme acollirà també fins a finals de mes l’exposició internacional d’il·lustració editorial «Babalunga i Kamolongos», que mostrarà l’obra de 110 il·lustradors de 16 països diferents.