Baba Kamo 2021: més enllà dels relats hegemònics

“El Consorci de Museus de la Comunitat Valenciana (CMCV), a través del Centre del Carme, renova el seu compromís amb l’Associació de Professionals de la Il·lustració Valenciana (APIV) i la Fundació pel Llibre i la Lectura (FULL) per a celebrar la quarta edició de Baba Kamo. Un festival que visibilitza el treball dels professionals del llibre il·lustrat i la creació interdisciplinària i que fomenta l’esperit crític i la sensibilitat estètica, valors que s’emmarquen en la línia de treball del Consorci de Museus”, ha assenyalat José Luis Pérez Pont, director del CMCV i del CCCC.

El crit per la llibertat i la reivindicació de les vides en els marges són la senyera d’aquesta edició de Baba Kamo. En aquest sentit, Jesús Figuerola, president de la Fundació FULL, ha destacat Baba Kamo com un punt de trobada “de tots els agents implicats en l’univers del llibre il·lustrat, un univers que no entén d’edats i on s’entremesclen autors, editors i llibreters, però també docents, bibliotecaris, divulgadors i especialistes”.

Any rere any, Baba Kamo aposta per un cartell màgic, colpidor i que convida a observar l’univers de la il·lustració des d’una perspectiva diferent. En aquesta edició, l’encarregat de realitzar la imatge ha sigut Elías Taño, artista gràfic i guanyador de Baba Kamo qui ha col·laborat amb l’estudi Yinsen. Taño va ser seleccionat d’entre els 135 artistes de 13 països que van mostrar les seues peces en l’exposició internacional «Babalunga i Kamolongos» de 2020. 

El CCCC acollirà en 2021 un nou lliurament de l’exposició internacional d’il·lustració editorial «Babalunga i Kamolongos». També serà l’escenari de la imprescindible fira de llibreries, editorials i segells d’autoedició de tot el món, que any rere any fascina els visitants amb una acurada selecció de títols il·lustrats i captivadors.

Imatge: Noema Estudio

Més de 30 expositors

Pel que fa a l’espai de fira, un dels pilars fonamentals de Baba Kamo, aquesta edició comptarà amb 32 expositors amb les publicacions il·lustrades de 19 editorials de tot el món, com ara Alma Editorial, Barbara Fiore, Barlin Libros, Bromera, Edelvives, Ekaré, Ediciones Modernas El Embudo, Fulgencio Pimentel, Kalandraka, La Documental Ediciones, Lata de Sal, Litera Libros, Media Vaca, Niño Editor i Nórdica Libros. També l’argentina Limonero i les portugueses Orfeu Negro i Pato Lógico. Completaran l’espai de fira sis llibreries valencianes: Bangarang, Estudio 64, Gavina Llibres, La Primera, Bartleby i La Rossa; i huit revistes i segells d’autoedició: DXI Magazine, Ediciones Valientes/6 sueños, Impresas, La lluna la pruna la tuna, Milimbo, Nuppita Pittman, Pepe Medina i per(r)rucho llibres de paper.

‘Babalunga i Kamolongos’

L’altre element vertebral de Baba Kamo és la seua exposició internacional d’il·lustració editorial «Babalunga i kamolongos», un punt de trobada on visibilitzar el treball dels professionals i prendre el pols al panorama il·lustrat actual. Així, el CCCC acollirà en 2021 un nou lliurament amb el treball de 166 professionals de 13 nacionalitats seleccionats d’una mostra de 225 propostes rebudes de 14 països diferents.

Aquesta exposició se inaugura avui —quan també s’anunciarà a la persona guanyadora i encarregada de preparar el cartell de 2022— i podrà ser visitada durant fins al 16 de gener de 2022. El jurat encarregat de triar al guanyador o guanyadora d’aquesta edició està format per Flávia Bomfim, il·lustradora, comissària, organitzadora del FILEXPANDIDO – Festival de Ilustración y Literatura Expandido (Salvador – Bahia) i de la Feira Ladeira de Artes Gráficas e Publicaciones independientes; Nuria Enguita, Directora de l’Institut Valencià d’Art Modern – IVAM; Ema Ribeiro, Directora d’Ó! galeria (Portugal); Elías Taño, artista gràfic i guanyador de Baba Kamo 2020 i l’Equip Baba Kamo.

Pel que fa al dissabte 18 de desembre, a més de la fira il·lustrada, el CCCC ofereix a les 11.30 hores en Sobreclaustre el taller creatiu d’APIV ‘El puente invisible’ a càrrec de Pablo Caracol, una iniciativa de cocreación familiar per a activar “el somriure del cervell”. Igualment, a les 17.00 hores en Goerlich II i sempre amb inscripció prèvia, es realitzarà una revisió en directe de dossiers d’il·lustració a càrrec de Mark Mills, de la Plum Pudding Illustration Agency (Regne Unit). A les 19.00 hores, el Claustre Gòtic serà l’escenari d’un col·loqui sobre el món de la il·lustració amb la il·lustradora portuguesa Catarina Sobral i els espanyols Manuel Marsol i Ximo Abadia. Tancaran el programa de la jornada la cantautora asturiana Lorena Álvarez i l’il·lustrador Elías Taño amb un espectacle de dibuix i música en directe  a les 20:30 hores.

El diumenge 19 la programació començarà  les 11:30 hores en Refectori amb ‘Mira, toca, escolta, experimenta! Com acompanyar la lectura dels més menuts a casa’, un taller per a adults on la formadora catalana i experta en LIJ Anna Juan compartirà les claus per a triar i llegir llibres per als infants de 0 a 5 anys. El programa de Baba Kamo 2021 trobarà el seu punt final amb un espectacle de cloenda a càrrec de la Sedajazz Happy Band, una formació integrada per joves músics de 7 a 13 anys que interpreta composicions de reggae, ska, soul i jazz.

Aquesta nova edició de Baba Kamo està organitzada per l’Associació de Professionals de la Il·lustració Valenciana (APIV) i la Fundació pel Llibre i la Lectura (FULL) amb el suport de la Direcció General de Cultura i Patrimoni i el patrocini de València Activa.