«Ocultes i il·lustrades»: la Nau fa palès el talent de les il·lustradores valencianes

Més de mig centenar d’il·lustradores valencianes mostren el seu treball al Centre Cultural la Nau.

Més de mig centenar d’il·lustradores valencianes, mostren el seu treball en l’exposició ‘Ocultes i il·lustrades. Creixement i èxit de les il·lustradores a València’ fins el 20 de gener al Centre Cultural la Nau (Sala Estudi General).

Comissariada per Cristina Chumillas, MacDiego i Melanie Lleonart, l’exposició “no és únicament una aposta de gènere, sinó un requeriment d’igualtat i una oportunitat per a posicionar la tasca de les il·lustradores valencianes”. El projecte, segons expliquen els comissaris, va sorgir davant la constatació que en la majoria dels àmbits professionals, i concretament en el de la il·lustració, no s’ha atorgat el mateix valor al treball de les dones que al dels homes. L’objectiu és visibilitzar el paper de les autores en aquesta professió que, a més d’oblidades, van passar desapercebudes: ocultes sota pseudònims, relegades a tasques considerades llavors secundàries i lluny dels càrrecs creatius de rellevància.

En la galeria, algunes de les obres de la mostra.

En total es mostren més de 200 obres que destaquen per la seua diversitat (hi ha tant estils com autores i èpoques) i a més el públic hi podrà conèixer els diferents processos de treball de les il·lustradores (esbossos al llapis,  tintes originals i color; a mà o digitals entre les més contemporànies, que mostren el treball previ als estampats per a tela, les portades dels vinils o els cartells de festes). Els llibres de les primeres gravadores del segle XVI (els impresos de les quals ni tan sols estaven signades per elles, s’atribuïa les obres a la “filla de…”, o a la “senyora de ”) conviuen amb les il·lustracions més actuals.

En els últims anys, la il·lustració ha adquirit un gran protagonisme i es mostra present en tots els canals de comunicació i també en l’escena social, i València és un exemple, juntament amb altres capitals d’Espanya, de ciutats que nodreixen la seua oferta cultural amb tot tipus d’esdeveniments vinculats a la il·lustració i el còmic. ‘Ocultes i il·lustrades. Creixement i èxit di les il·lustradores a València’, que té la col·laboració de l’Ajuntament de València, de la Unitat d’Igualtat de la Universitat de València i de la Galeria Pepita Lumier, és un homenatge necessari i merescut a totes elles: a les d’ahir per la seua trajectòria i a les d’avui perquè puguen seguir endavant i se les reconega.

IL·LUSTRADORES PARTICIPANTS:

ADA SINACHE
AITANA CARRASCO
ANA MIRALLES
ANA ONCINA
ANA PENYAS
ANA PETERS
ANABEL COLAZO
ANTONIA GÓMEZ (VIUDA DE ORGA)
CACHETEJACK
CARLA FUENTES
CRISTINA DE COS-ESTRADA
CRISTINA DURÁN
CONSUELO ARIZMENDI
ESTRELLA BASCUÑÁN
FINA FUERTES
JERÓNIMA GALÉS (VIUDA DE MEY, VIUDA DE HUETE)
JUANA FRANCISCA (PAQUITA RUBIO)
JUANA MILLÁN
JULIA CEJAS
LAURA CASTELLÓ
LAURA PÉREZ
LINA VILA
LIRIOS BOU
LOLA LORENTE
LOURDES BELLVER
LYDIA SÁNCHEZ
MAR HERNÁNDEZ
MARÍA ÁNGELES MONLEÓN
MARÍA HERREROS
MARÍA MONTES
MARÍA PILAR SANCHIS
MARTA ANTELO
MARTA CHAVES
MILA BOUTAN
MIREIA PÉREZ
NANI SERRANO
NATHALIE ORTEGA
NURIA RIAZA
NÚRIA TAMARIT
NYDIA LOZANO
PAULA BONET
PAULA SANZ CABALLERO
PAULAPÉ
PILAR MIR
PITTI BARTOLOZZI
REME BELTRÁN
ROSA DELTORO
ROSANNA CRESPO
SABINA ALCARAZ
SEÑORA LUDOVISI
VICTORIA FRANCÉS
VICKY
VIRGINIA LORENTE
XULIA VICENTE