Luis Yang guanya el Premi Ovidi Montllor de Disseny

Gràcies al disseny del CD pel grap Els Jóvens.

El Col·lectiu Ovidi Montllor de músics i cantants en valencià va lliurar ahir 21 d’octubre els XII Premis Ovidi 2018, en una gala al Teatre Rialto de València que va ser enregistrada per À Punt i conduïda per Amàlia Garrigòs, que es va plantejar com una commemoració del cinquanté aniversari de l’emblemàtica cançó de l’Ovidi «La fera ferotge» i de l’esperit de llibertat inspirat pel maig del 68. A les dotze categories musicals i les dos honorífiques, s’afigen com sempre dos categories visuals: disseny i videoclip.

El premi al millor disseny ha sigut especialment difícil de decidir per la qualitat gràfica dels discos presentats. Triar quatre finalistes ha suposat tot un repte per al jurat, deixant pel camí propostes que resultaven, com a mínim, interessants.

Diego Mir, entre els membres del jurat.

Finalment, amb els finalistes seleccionats, va arribar l’hora d’aplicar criteris de minuciositat, coherència i atenció als detalls per a acabar de descartar alguns d’ells i finalment optar pel disc de ‘Els Jóvens‘, una proposta gràfica senzilla, divertida, transgressora i irreverent de l’il·lustrador Luis Yang. «Un d’eixos treballs que et trauen un somriure», en paraules de Diego Mir, membre del jurat. «Es tracta d’un contenidor auster i fidel al contingut, que combina la frescura d’un traç aparentment solt però molt depurat amb l’atenció als mínims detalls, i que alhora s’atrevix a trencar amb convencions tipogràfiques i formals. Eixa combinació de simplicitat i sorpresa va ser decisiva», rebla Diego. Amb este premi, a més, el jurat vol enviar un missatge a tot el gremi del disseny: la coherència gràfica, amb un punt d’innovació i frescura, no necessita focs artificials.

Un dissenyador premiat per Ficomic

D’ascendència xinesa, Luis Yang va nàixer a Madrid l’any 1993 i va crèixer a A Coruña fins que va marxar a València, on es va graduar en Belles Arts l’any 2015. Cofundador de les revistes Sacoponchoi Nimio, va guanyar el Premi al Millor Fanzine de 2015 atorgat per Ficomic, i ha col·laborat amb KUŠ!, Klub Zine, Hoodoo Voodoo, Arròs Negre o Licor Café, entre d’altres.

Resta de finalistes

Els altres finalistes de la categoria de disseny han sigut Noemi Larred, pel llibre disc “Quart Minvant” de Novembre Elèctric; Mineral Gràfics per “Tresors”, d’AUXILI; i Amparo Navarro per “Auia” del grup Rascanya.

«Omertà» de ZOO, guanyador a la categoria de videoclip

Quant a la categoria de videoclip, el treball guardonat ha estat “Omertà» del grup ZOO, dirigit per Cristóbal Quesada (Terral Estudio) i amb un magnífic treball d’il·luminació per part de Manuel Rodríguez.

El jurat, format per Diego Mir (dissenyador i il·lustrador), Teresa Roig (camarògrafa i muntadora) i Cèsar Amiguet (dissenyador, secretari del jurat visual), també ha seleccionat com a finalistes els següents videoclips:

“Ànimes navegables” de Xavi Sarrià (Terral Estudio, 2018), dirigit pel mateix Cristóbal Quesada.

“Sonata d’Isabel” de Pau Alabajos (Blat, 2018), d’Àlex Blat (direcció) i Nacho Toledo (fotografia).

“Polaroids” de Novembre Elèctric (Blat, 2018), també d’Àlex Blat (direcció) i Nacho Toledo (fotografia).