L’ECA de Riba-roja acull l’exposició ‘Regreso al Edén’, de Paco Roca

Produïda per la Universitat de València.

Fotografías: estudio Paco Mora.

L’Espai d’Art Contemporani El Castell de Riba-roja de Túria inaugurarà divendres, 2 de febrer, a les 18 hores l’exposició ‘Regreso al Edén: Un viaje a la València de posguerra’, de Paco Roca, una exposició que aborda diferents aspectes de la ciutat i de la vida quotidiana durant els difícils anys del primer franquisme. Produïda per la Universitat de València, a través del Vicerectorat de Cultura i Societat, amb la col·laboració de la Diputació de València, arriba a la localitat de Camp de Túria, a través del programa Universitat-Societat en col·laboració amb l’Ajuntament de Riba-roja. La mostra podrà visitar-se fins al 14 d’abril.

L’exposició, comissariada per Jose Mª Azkárraga, recull els dibuixos de l’artista, acompanyats de premsa, llibres, fotografies, documents, objectes i filmacions d’aquell moment. Tots aquests materials, en el seu conjunt, constitueixen un excel·lent mitjà per a accedir a la València dels anys 40 i que es materialitza en la novel·la gràfica homònima de l’historietista valencià.

A l’exposició es poden veure vinyetes de Paco Roca i el procés de l’artista per a arribar al resultat: des de l’esbós al color passant per la tinta. A part d’aquesta secció de còmic principal, es podrà trobar premsa, objectes de l’època com a cambres del segle passat, llibres que serveixen per a contextualitzar el període històric i fins i tot personatges eixits del còmic que es fan tangibles per a situar al públic en aquest context històric.

En acabar la inauguració, Paco Roca presentarà tant aquesta novel·la gràfica com la seua última obra ‘El Abismo del Olvido’. En col·laboració amb el periodista Rodrigo Terrasa, el llibre ens submergeix en un viatge al passat per a rescatar la impactant història real de Leoncio Badía, un jove republicà obligat a treballar com a enterramorts, així com la tràgica experiència de José Celda, afusellat i enterrat en una fossa comuna durant el règim franquista. Destacant també el cas de Pepica Celda, filla de José, qui busca recuperar les restes del seu pare per a restaurar la dignitat de la seua família.