La nova edició de Barcelona Design Week s’apropa als canvis socials

L’estudi Esiete és responsable de la gràfica d’enguany.

Un any més tindrà lloc la Barcelona Design Week, l’esdeveniment de disseny més important de l’Estat organitzat per l’associació Foment de les Arts i del Disseny (FAD) i el BCD Barcelona Centre de Disseny, que compta amb l’impuls de l’Ajuntament de Barcelona, el suport de la Generalitat de Catalunya, i la col·laboració de Museu del Disseny de Barcelona.

Dissenyant les Transicions

La Barcelona Design Week 2019 reflexionarà entorn de les capacitats del disseny i el seu rol en qualsevol transició. La raó per la qual s’ha posat el focus en aquesta forma de canvi és perquè es tracta d’un fenomen que ens afecta de forma amplificada en el moment actual. De fet, som al bell mig d’un necessari i urgent canvi a escala global amb un objectiu tan bàsic com la supervivència de la humanitat. Un moment de transició d’un model d’economia lineal cap a un basat en l’economia circular que permeti un món ecològicament sostenible. També les ciutats, com a entorn de màxima complexitat, on es creuen múltiples interessos, conflictes i reptes a solucionar, estan en transició cap un model de ciutats digitals i intel·ligents, innovadores i altament tecnològiques, que necessàriament han de posar el benestar de les persones en el centre.

El disseny és, en aquest sentit, una disciplina cabdal a l’hora d’afrontar i adaptar-nos a aquest nou escenari. La Barcelona Design Week abordarà qüestions que ens faran reflexionar en com hauria de ser el disseny de tot allò que ens envolta per tal que es faci efectiva la transició cap a una economia circular, unes societats més justes i formades, un món, en definitiva, en equilibri natural.

Grans exposicions

La 14a edició de la Barcelona Design Week serà una de les més internacionals. Professionals, empreses i entitats provinents de diversos països protagonitzaran alguns dels esdeveniments més destacats d’aquest any. Coincidint amb la inauguració de la BDW i a l’edifici del Disseny Hub Barcelona, el 12 de juny obriran les portes l’exposició «Creating Caring Transitions for Social Good», a càrrec de DesignSingapore Council i The Care Lab, es tracta d’una mostra centrada en la idea de crear transicions d’una manera més sostenible, accessible i saludable per crear una diferència positiva en la vida de les persones, i el «Pavelló Internacional: Argentina, Brasil i Itàlia» per mostrar-nos projectes i casos pràctics que demostren el paper clau del disseny a l’hora d’afrontar qualsevol transició, amb creadors de la talla de Leticia Pschetta o Mario Trimarchi, entre d’altres. Com cada any, «El millor disseny de l’any» serà cita ineludible per a entendre el que està passant en el món del disseny, l’arquitectura, la moda i l’art, avui. Altres exposicions que es podran veure al Disseny Hub, centre d’operacions de la BDW seran: «Del món al museu. Disseny de producte, patrimoni cultural», amb una actualització de l’exposició permanent del Museu del Disseny de Barcelona, amb peces dissenyades per noms consagrats com Javier Mariscal o Gemma Bernal; i «Nova Era, 25 anys», una mostra de cartells dels estudis de disseny gràfic més destacats de Barcelona en les darreres dècades.

Conferències i tallers

A més, del 13 al 15 de juny, de la mà de BCD Barcelona Centre de Disseny i Service Design Days tindrà lloc el BDW Summit 2019 – Rethinking well-being, esdeveniment que ens portarà a 20 experts de diversos països que compartiran experiències i eines que ajuden les empreses i organitzacions a aconseguir els seus objectius. A l’edició d’enguany els participants tindran l’oportunitat de veure la importància de crear valor compartit i d’encarar els reptes socials com una font d’innovació i de creixement organitzatiu. Diverses figures inspiradores que han sabut suscitar canvis explicaran els seus punts de vista a través de les seves creacions. Seran tres jornades carregades de masterclasses i conferències amb ponents com Meagan Durlak, directora de Disseny i Edwin Mwai, product designer, conductors de la classe magistral, ‘Methods for invisibility’, o Lara Penin (Parsons School of Design), George Aye (Greater Good Studio), i Prasoon Kumar (billionBricks), entre d’altres.

Per altra banda, el FAD realitzarà una sèrie d’activitats que, sota el títol «Good Design is…», reflexionaran entorn els principis del bon disseny avui. Partint dels «10 principis del bon disseny» de Dieter Rams, que s’han demostrat atemporals i vàlids en qualsevol disciplina, el FAD proposa prendre part d’una sèrie d’activitats, dirigides tant a professionals com a un públic més general, per reflexionar sobre aquests principis avui, com una jornada d’activitats familiars, la projecció del documental “Rams” i una jornada de conferències. Participaran ponents de diferents disciplines com Lolo&Sosaku, Harquitectes, Maria ke Fisherman, Chris Lefteri, Feminist Internet, Tina Gorjanc, Zak Group, i Anne Lacaton, entre d’altres.

El programa també inclou els tallers: ‘Provocant transicions. Disseny i territori’, organitzat per EDIVI i el Museu del Disseny consistent en la creació d’un mapa col·lectiu d’iniciatives d’innovació social, i ‘ADI Making of… Premis ADI’, on descobrirem de primera mà el procés de disseny i fabricació de dos productes i un projecte guardonats amb premis ADI de disseny industrial i cultura del disseny. El Museu del Disseny a més organitzarà la conferència a càrrec d’Òscar Guayabero ‘La via Papanek’, així com la xerrada ‘La cadira Manila arriba al Museu’.

Nous iniciatives

Com a novetat, aquest any es presenta «Disseny en Diagonal», una iniciativa de BCD amb la col·laboració de TheCreativeNet on establiments emblemàtics, aparadors de botigues, hotels, restaurants i altres espais destacats d’aquesta artèria de la ciutat estaran impactats pel disseny, on diversos creatius faran la seva interpretació del lema d’aquest any de la Barcelona Design Week, les transicions, per tal d’apropar a la ciutadania el rol del disseny. Hi hauran activitats molt variades, des de taules rodones, a exposicions, workshops, instal·lacions, xerrades i rutes arquitectòniques. Alguns dels espais són: Everis Design Lab, Palau Robert, L’Illa Diagonal, Roca Barcelona Gallery, HANNAH Gallery Barcelona, En Línea Barcelona, RS Barcelona i Els Encants, entre d’altres.

Enguany, Barcelona es converteix en un gran districte dedicat al disseny, la programació de «Districte Disseny» inclou un ampli ventall d’exposicions, instal·lacions, presentacions, inauguracions, conferències, col·loquis, jornades, tallers, rutes, circuits i festes, entre d’altres, que conviden a gaudir de la ciutat i de tot el seu potencial creatiu. Es tocaran totes les disciplines, des de l’artesania amb «SURFACE MATTERS. Design & Craft Council of Irelands, PORTFOLIO Critical Selection 2019-2020,» organitzat per Centre d’Artesania Catalunya – CCAM, a l’arquitectura  amb «Rastres i Encants» de b720 Fermín Vázquez Arquitectos.

Activitats en família

La Barcelona Design Week, de nou s’obre a la ciutadania. És per això que al seu programa també inclou activitats per fer-les en família com la jornada familiar, «Good design is…», un matí de creació col·lectiva per a tota la família, reflexionant sobre el bon disseny a través dels objectes que ens envolten, que tindrà lloc el 16 de juny al Disseny Hub Barcelona. A més, durant aquell dia el Museu del Disseny obrirà les portes de les seves exposicions permanents gratuïtament.

Premis anuals de disseny 

Al llarg de la setmana, les associacions del FAD lliuraran els seus premis anuals que celebren l’excel·lència creativa i reconeixent la feina de professionals i empreses en les diferents disciplines del disseny. Durant la Barcelona Desing Week tindran lloc les cerimònies i festes de lliurament dels Premis ArtsFAD a la creació artística (14/06), dels Premis MODA-FAD al disseny i la indústria de la moda (15/06), els Premis FAD d’Arquitectura i Interiorisme i Premis Habitàcola per a estudiants d’arquitectura i disseny (19/06), i la Nit ADG Laus, la cerimònia i festa de lliurament dels Premis ADG Laus de disseny gràfic i comunicació visual. Les obres finalistes i guanyadores de tots aquests premis es poden veure a l’exposició «El millor disseny de l’any» fins a l’1 de setembre al Disseny Hub Barcelona.

La gràfica de les «Transicions»

Seguint amb del tema de les Transicions, l’estudi de disseny barceloní Esiete ha estat el responsable de la campanya d’aquest any, dissenyant un sistema visual dinàmic, amb infinites possibilitats tipogràfiques, i alhora tantes interpretacions visuals com les transicions a què ens enfrontem com a societat. D’aquesta manera el treball gràfic ha servit per reforçar el lema de la campanya de la Barcelona Design Week 2019 d’una manera singular i contemporània. De fet, l’estudi ha seleccionat una tipografia creada a Barcelona, la Steradian, d’Eduardo Manso i ha comptat amb el suport de Joan Carles Casasín en la programació en Pyton.