Inauguració de l’exposició «Deletrix» de Joan Fontcuberta

Hui a las 20 hores, a l’Octubre CCC, amb la presència del fotògraf català.

dissenycv.es-fontcuberta8

Amb motiu del 90è aniversari del PEN Català i de la celebració del Dia Internacional de l’Escriptor Perseguit, Octubre Centre de Cultura Contemporània (Octubre CCC) acull fins al 7 de febrer el projecte artístic de Joan Fotcuberta: DELETRIX, una exposició i un llibre amb una sèrie de fotografies de textos censurats que el fotògraf Joan Fontcuberta ha anat cercant al llarg de 6 anys per diferents biblioteques i arxius d’Europa i d’Amèrica.  Aquesta exposició es va poder veure per primer cop a Arts Santa Mònica de Barcelona durant la tardor de 2013.

dissenycv.es-fontcuberta3Bdissenycv.es-fontcuberta4

L’exposició consta d’una sèrie de quinze fotografies realitzades per Joan Fontcuberta de documents de diferents autors i èpoques, centrades en els segles S.XVI al XIX, cedides per la Fundació Banc de Sabadell i pel mateix Fontcuberta; de dos manuscrits censurats de la col·lecció privada de Domènech-Ballester i del cartell original realitzat per Joan Fontcuberta per al PEN Català per al Dia Internacional de l’Escriptor Empresonat, l’any 2011.  L’exposició té un caràcter poètic, estètic i polític, tal i com l’ha definit Joan Foncuberta, i vol mostrar la censura com un gest de violència contra el coneixement i el text, i alhora posar en relleu les maneres com s’ha portat a terme aquest gest censor.

dissenycv.es-fontcuberta1La col·laboració entre Joan Fontcuberta i el PEN Català va començar el novembre de 2011 quan una d’aquestes imatges va esdevenir el cartell per a la commemoració que el PEN Català fa del Dia Internacional de l’Escriptor Perseguit. A finals de 2012, el fotògraf va proposar al PEN la realització del projecte DELETRIX on s’uneixen els testimoniatges gràfics amb les reflexions escrites, en un diàleg entre imatge i paraula.

dissenycv.es-fontcuberta2Intervindran en l’acte d’inauguració Joan Fontcuberta, Carme Arenas (presidenta del PEN Català), Marina Garcès (filòsofa) i Manel Guerrero (comissari).