Ens felicitem pel reconeixement de l’ONU recordant el projecte en el que participaren en 2004 Paco Bascuñán, Boke, Isidro Ferrer, Pepe Gimeno i Dídac Ballester, Tomàs Gorria, Nacho Lavernia, Mac Diego, Pablo Mestre, Daniel Nebot, Ibán Ramón, Juan Martínez, Sandra Figuerola i Marisa Gallén.
L’agència de Nacions Unides, amb seu a Roma, va anunciar ahir dimecres en un comunicat que l’Horta valenciana passa a integrar la llista de Sistemes Importants del Patrimoni Agrícola Mundial (SIPAM), actualment formada per més de mig centenar de llocs de 21 països. D’aquesta manera, el patrimoni natural i cultural que suposa l’Horta de València adquireix un nou estatus que sens dubte afavorirà la seua conservació, amenaçada per un creixement desordenat i per la pèrdua de la seua funció econòmica.
Aquest reconeixement ens ha portat a la memòria una iniciativa que va unir de manera rellevant el disseny gràfic valencià i la preocupació per la conservació de la nostra horta. L’any 2004, Tomás Gorria, amb el suport d’Anna Gimeno i de Marc Ferri (tots dos de l’organització Per l’Horta) van impulsar l’edició d’un calendari que servira per a conscienciar a la població i per a recollir fons per a les activitats reivindicatives de Per l’Horta.
Després de l’edició d’aqueix calendari es van editar regularment altres calendaris amb la participació d’il·lustradors o fotògràfs, però la qualitat singular dels dissenyadors i dissenyadores que van participar en aquell de 2004, ho fan especialment ressenyable i relaciona de manera significativa la relació entre l’Horta, la lluita per la seua defensa i el disseny gràfic valencià.
En aquest projecte sense ànim de lucre van participar Paco Bascuñán, Boke, Isidro Ferrer -Premi Nacional de Disseny 2003-, Pepe Gimeno i Dídac Ballester, Tomàs Gorria (també com a dissenyador/editor del calendari), Nacho Lavernia, Mac Diego, Pablo Mestre, Daniel Nebot – Premi Nacional de Disseny 1995-, Ibán Ramón, Juan Martínez, Sandra Figuerola i Marisa Gallén. En aquell moment, van participar dos premis nacionals de disseny, (Dani Nebot i Isidro Ferrer) però ara sabem que a aquesta nòmina cal afegir-li dos més (Nacho Lavernia i Marisa Gallen).
Tal com recollia Anna Gimeno en un article en el suplement Endomingo de Levante-EMV: «A partir de la iniciativa i la coordinació editorial del periodista i dissenyador Tomás Gorria, el calendari ha sigut possible gràcies al treball de tots aquells que han intervingut en les diferents fases de l’elaboració d’aquest, des de l’aportació altruista dels dissenyadors, la participació desinteressada de La Impremta Comunicació Gràfica, i la col·laboració de la distribuïdora Sendra, sota l’empar de l’organització Per l’Horta. Un total de 2000 exemplars impresos en paper ecològic de gran qualitat en cuatricomia i 2 tintes planes especials per làmina i amb les útimes innovacions tècniques».
«Al marge de la recaptació, el propi calendari és en si mateix un projecte de difusió i al temps de denúncia sobre les amenaces que estan conduint a l’horta valenciana a un camí de no retorn cap a l’extinció. De les set séquies que reguen l’horta, les tres més pròximes a la ciutat han perdut més del 90% del seu terreny de cultiu. En els últims cinquanta anys s’ha urbanitzat més de la meitat de la terra d’horta i la resta es troba greument amenaçat pel creixement desordenat i sense creixement demogràfic que el justifique, dels diferents nuclis urbans de la zona.»
Esperem que aquesta declaració de l’ONU servisca per a garantir el futur de l’Horta de València, i que la cita de València del 2022, quan la nostra ciutat siga Capital Mundial del Disseny, puga contribuir, potser amb alguna iniciativa semblant, a què l’Horta de València siga coneguda i recolzada per les institucions i la societat valenciana.