Coronacrisis: disseny i cultura

La Universitat de Valencia reflexiona sobre la crisis del coronavirus a través de l’obra de 50 creadors valencians.

La Universitat de València reflexiona sobre la crisis del coronavirus a través de l’obra de 50 creadors valencians amb una gran exposició a La Nau, comissariada per Marisa Gallén.

Propostes de 50 creadors

Es tracta d’un ambiciós projecte expositiu, organitzat i produït per la Universitat de València, a través del Vicerectorat de Cultura i Esport per a visibilitzar la crisi sense antecedents que ha provocat la pandèmia del coronavirus a tot el món. 50 creadors valencians de l’àmbit del disseny i la il·lustració de reconegut prestigi efectuen 50 propostes gràfiques a partir d’una selecció de 50 textos d’experts, nacionals i internacionals, que han aparegut en mitjans de comunicació i que reflexionen sobre les crisis.

Un moment de la presentació

Mostra comissariada per Marisa Gallén

L’exposició, que compta amb la col·laboració de la Direcció General de Patrimoni i Cultura de la Generalitat Valenciana i de la Regidoria de Cultura de l’Ajuntament de València, està comissariada per la disenyadora valenciana Marisa Gallén, Premi Nacional de Disseny 2019. Entre els creadors seleccionats es troben Dídac Ballester, Boke, MacDiego, Pepe Gimeno, Cachete Jack, Dani Nebot, Ana Penyas, Paco Roca o Paula Sanz, entre altres. Quant als intel·lectuals de diverses disciplines, destaquen: Juan Luis Arsuaga, Adela Cortina, Noam Chomsky, María Ángeles Durán, Daniel Innerarity, Richard Florida, Edgar Morin, Joan Romero, Richard Sennett o  Yanis Varoufakis. La llista completa d’autors i creadors es pot consultar a través d’aquest enllaç, i els autors i textos seleccionats a través d’aquest altre.  

Propostes agrupades en blocs temàtics

En un primer moment, i amb l’inici de la pandèmia la passada primavera, des del Vicerectorat de Cultura de la Universitat de València es va procedir a seleccionar 50 textos de 50 autors en què es reflexiona sobre els aspectes més ressenyables de la crisi. A partir d’ací, es va lliurar cada un d’aquests textos a un dissenyador o il·lustrador perquè, a partir d’ell, plantejara la creació d’una obra. Totes les propostes s’han agrupat en sis blocs temàtics: societat, valors, política, ecologia, tecnologia i economia. Quant a la participació de creadors, s’ha buscat la participació equilibrada de dones i homes, així com de creadors pertanyents a diferents generacions.

Catàleg amb Raquel Pelta i Xavi Calvo

L’exposició es complementa amb un catàleg acurat, que recopila les 50 propostes realitzades pels creadores i creadores de l’àmbit valencià, els textos de 50 autors que aborden la crisi del Covid-19, així com articles de la rectora de la Universitat de València, Maria Vicenta Mestre; el vicerector de Cultura i sociòleg, Antonio Ariño; la investigadora i historiadora del disseny Raquel Pelta, i Xavier Calvo, director de València Capital Mundial del Disseny 2022.