Scripta manent: lettering i caligrafia a Alcoi

L’exposició romandrà fins al 28 de desembre al Centre Cultural La Capella.

El Centre Cultural La Capella i l’Associació Cultural Art Nostre, organitzen l’exposició Scripta manent, que romandrà fins al 28 de desembre al Centre Cultural La Capella. Rafa Calbo, comissari de la mostra , junt a Lucia Romero i Jordi Sempere, escriu al voltant de la exposició.

«La Capella vol obrir el món de la creació plàstica a totes les disciplines que estan presents en el panorama actual, i en eixe sentit és un plaer poder tindre ací a mestres de la cal·ligrafia i el lettering , és com si portarem ací als messi, als cristianos ronaldos de la lletra escrita. A Paz Alomar, Ivan castro, Xelo Garrigós, Helene Jenssen, Oriol Miró, Joan Quirós, Jordi Sempere, Gina Serret, Natxo Uribe i Bego Viñuela».

Xelo Garrigós.
Paz Alomar.
Ivan Castro.
Oriol Miró.
Natxo Uribe.
Jordi Sempere.
Helene Jenssen.
Bego Viñuela.
Joan Quirós
Gina Serret.

«La lletra escrita, bellament escrita, hi hauria que afegir, la cal·ligrafia requerix d’un entrenament pausat, molt pacient per a aconseguir un ductus: direcció, freqüència, velocitat. Una expressió de la coordinació entre la mà i el pensament que acaba convertint-se en una escritura espontània, fluida, natural.

El Lettering és un treball més dirigit, construït, dibuixat, cada lletra, cada part es compon de tantes temptatives com siga necessari. És un treball més dissenyat i planificat en què la lletra ja es configura com a imatge portadora de sensacions, emocions, inclús sentiments. Si en la cal·ligrafia la imatge de la paraula escrita juga un paper important, amb el lettering es convertix en la seua raó de ser, en la seua essència.

Veurem ací en esta exposició com cal·ligrafia i lettering en moltes ocasions es fonen i es confonen sense una forntera clara entre una disciplina i l’altra. I es que la veritat és que estan intimament realcionades, són vasos comunicants. En definitiva, lletres per ser vistes, per a ser contemplades, per a ser sentides.

Com diu José Maria Ribagorda al catàleg ambdós conserven la proximitat del seu autor, la petjada emocionada del seu gest, el valor sensible de la mà, el calor d’allò viu, d’allò humà».

Imatges de l’exposició