«Retalls tipogràfics»: el MuVIM mostra la funció estetica de la tipografia

L’exposició exhibeix obra relacionada amb la tipografia amb una selecció de treballs de dissenyadors valencians.

El MuVIM (Museu Valencià de la Il·lustració i la Modernitat), va inaugurar el passat dimecres l’exposició “Retalls tipogràfics”, comissariada per Begoña Jordá i Jimena González-del Río Cogorno. La mostra, que es pot visitar de manera gratuïta en la Sala de la Torre, es podrà gaudir fins el dia 2 de setembre de 2018.

Begoña Jordá, professora del Màster d’Arts Gràfiques de la Universitat Politècnica de València i comissària de l’exposició junt amb Jimena González-del Río Cogorno, va constatar la dificultat que tenien els seus alumnes per a entendre que la tipografia podia tindre una funció estètica, a més de l’estrictament comunicativa. Així, va pensar que la millor manera d’il·lustrar eixa idea era posar com exemple alguns treballs i experiments tipogràfics realitzats per una selecció de dissenyadors valencians, guanyadors alguns d’ells del Premi Nacional de Disseny.

Daniel Nebot

 

Gimeno Gràfic.

 

Ara la mostra en la Sala de la Torre del MuVIM recull la major part d’aquestos treballs exemplars de Pepe Gimeno, Andreu Balius, Daniel Nebot, Joan Quirós, Meteorito, Diego Vainesman, Susana Blasco, Diego Obiol, Bueno Good Brands o Jordi Sempere, entre altres. Obres que fan un recull de molts significats formals i simbolismes visuals que proclamen als quatre vents la bellesa física i expressiva de tot caràcter tipogràfic.

Aquest és el sext any consecutiu que el MuVIM mostra els treballs realitzats en el Màster d’Arts Gràfiques de la UPV. No debades, Amador Griñó, cap d’exposicions del MuVIM, ha recordat l’especial relació que el museu manté des dels seus inicis amb el món de la tipografia, “amb els caràcters impresos, les lletres de motle, perquè en definitiva són les que fan possible la transmissió del saber mitjançant la paraula escrita”, ha afirmat Griñó. Però les lletres no solament tenen una funció subsidiària a tot propòsit comunicatiu, “les lletres també són formes”, ha indicat José Luis Martín, professor del Màster d’Arts Gràfiques i fundador, junt a Félix Bella i Javier Llopis, de Campgràfic, una editorial amb vint anys d’experiència, “l’única en el món que ha publicat 60 llibres sobre tipografia”.