Nou contenidor cultural gestionat per la Jaume I i Ajuntament de Castelló.
Què és Menador?
MENADOR espai cultural és un nou contenidor per a la cultura, l’educació, la joventut i la convivència gestionat per la Universitat Jaume I i l’Ajuntament de Castelló. Va ser inaugurat el 24 de febrer de 2017 pel rector de la Universitat Jaume I, Vicent Climent, i l’alcaldessa de Castelló de la Plana, Amparo Marco Gual.
Ubicat a la plaça Hort dels Corders, l’edifici va ser inaugurat el 1955, i durant dècades va albergar la delegació d’Hisenda de la província de Castelló fins que aquest servei es va traslladar a una nova ubicació l’any 2006. Va ser aleshores, durant el govern de José Luis Rodríguez Zapatero, quan es van iniciar els tràmits de cessió de l’immoble. L’edifici ha estat rehabilitat per part de l’arquitecte de l’Ajuntament de Castelló, Blas Jovells Igual, principalment, amb l’ajuda de l’arquitecte José Pitart Martí i l’Oficina Tècnica d’Obres i Projectes de la Universitat Jaume I de Castelló. El professor, Vicent Cervera, és el Delegat de la Gestió de l’edifici,
El paper de Marta Negre
Marta Negre, dissenyadora gràfica del Servei de Comunicació i Publicacions de l’UJI, és la responsable de la intervenció posterior en la façana, així com de la línia gràfica de la nova marca, la senyalística i altres intervencions interiors a l’edifici. La col·laboració de l’UJI i el consistori ha fet possible la transformació d’aquest edifici buit en un lloc de trobada, un focus d’oportunitats per a la dinamització cultural i el gaudi del coneixement que s’obre al cor de la ciutat.
Distribució per plantes
MENADOR espai cultural compta amb una superfície de més de 4.000 metres quadrats al servei de la cultura i el coneixement, amb espais diferenciats: biblioteca digital, sala d’exposicions, sala de conferències, sala polivalent, aules de formació i despatxos per a la gestió i administració. La Universitat Jaume I gestiona, en col·laboració amb l’Ajuntament, la sala d’exposicions situada en el soterrani, així com els espais culturals i formatius de la planta baixa i el primer pis.
En concret, en la planta baixa es troba, a més d’un punt d’informació, un saló d’actes amb capacitat per més d’un centenar de persones i una sala polivalent dissenyada per acollir exposicions, tallers i fires, entre altres tipus d’esdeveniments. Els espais de la planta baixa es completen amb una biblioteca digital equipada amb una vintena d’ordinadors amb connexió a internet que estarà oberta a tota la ciutadania i en la qual es preveu implantar un sistema de préstec de llibres electrònics, que permetrà descarregar llibres online que romandran accessibles per a l’usuari durant el temps establert. Tots aquests espais se situen al voltant de l’atri central en el qual es podran desenvolupar també activitats dirigides a un públic més reduït. La primera planta compta amb aules preparades per a la realització de cursos, jornades i seminaris, sala d’informàtica, seminari, sala d’autoaprenentatge, sala de reunions i un espai museístic que estarà dedicat a la pedagogia.
Pel que fa a les plantes gestionades per l’Ajuntament, en el segon pis se situen dependències administratives de les àrees de Joventut i Educació, a més d’un aula polivalent i espais per a Castelló per la Llengua, la Fundació Huguet, el Institut d’Estudis Catalans, la Societat Castellonenca de Cultura i la Societat Filharmònica de Castelló. Finalment, en el tercer pis se situa l’àrea de Cultura i de Normalització Lingüística de l’Ajuntament.
Significat
Menador era l’ofici de qui ajudava, en la indústria del cànem a menar, a conduir la fibra amb la qual es formava la corda. S’ha volgut utilitzar aquest terme per a fer un exercici de recuperació de la memòria històrica d’una activitat, la del cànem, que tanta importància va tenir en l’economia de Castelló durant els segles XV al XVIII i que està estretament relacionada amb l’altre gran immoble que tenim a la disposició dels castellonencs en el centre de la ciutat, la Llotja del Cànem.