L’obra de JJ Belda, a l’Arxiu de Disseny

L’Arxiu Valencià del Disseny conservarà l’obra de JJ Belda, clau del panorama nacional dels anys 80 i 90

L’Arxiu Valencià del Disseny, amb seu a la Facultat de Geografia i Història de la Universitat de València, ha rebut bona part del llegat del dissenyador José Juan Belda (JJ Belda, Bétera 1947), figura clau del disseny nacional en els anys 80 i 90. El centre documental conservarà així el treball creatiu de més de dues dècades, reunit en 11 caixes i dues carpetes de dibuix de gran format que ja s’ha començat a estudiar i catalogar.

La família de JJ Belda va depositar el llegat del dissenyador valencià aquest mateix any, pocs mesos després de la seua defunció i, pendent l’acte formal de donació, s’han iniciat els tràmits documentals per a la conservació de fotografies, esbossos, textos i documentació original de projectes desenvolupats, que seran digitalitzats i accessibles.

El dissenyador Juan José Belda, que va morir el passat 16 de gener, va esdevindre una de les figures centrals del panorama nacional dels anys 80 i 90, aconseguint entroncar el disseny espanyol, tal com destaca Javier Gimeno en el seu llibre ‘José Juan Belda: objectes i espais’ (Castelló, UJI, 2009), amb els moviments internacionals de finals del segle XX, a través d’una visió personal de l’espai i dels objectes que l’integren.

El llegat de Belda, donat per la seua família a l’Arxiu Valencià del Disseny, incrementa així els fons d’un jovencíssim Arxiu que, més de pressa que a poc a poc, està aconseguint agrupar en un únic lloc l’obra de creadors valencians principals com ara Xavier Bordils; Eduardo Albors; l’arxiu de disseny gràfic del també desaparegut Paco Bascuñán; els arxius de 15 pioners del disseny d’interiors cedit pel Col·legi de Dissenyadors d’Interior de la Comunitat Valenciana; l’obra gràfica dels valencians Nacho Lavernia, Pepe Gimeno i Isabel Martínez per a Punt Mobles; l’obra de Manuel Lecuona; els fons de l’arxiu Martínez Peris, La Mediterránea, Curvadora Valenciana, Gasisa, Hijos de Mariano García, Martínez Medina, Mariner, I.G.D. Proyecto IMPIVA; i els fons amb els quals es va fundar en 2018 l’Arxiu, que inclouen tota l’obra dels dissenyadors Vicent Martínez i Lola Castelló, juntament amb els arxius de Punt Mobles des de la seua aparició fins a 2012. Aquests darrers arxius aglutinen les diferents generacions de creadors valencians i europeus dels anys 80, 90 i 2000.