La setmana gran del disseny a València

Torna la València Disseny Week, dins València Design Fest

L’edició més participativa de la València Disseny Week implica més de 200 professionals i estudis en 40 cites. Del 18 al 22 de setembre, el disseny omplirà els carrers i els espais més emblemàtics de València, fomentant la interacció, convivència, comunicació i coneixement mutu entre els agents del sector i la ciutadania. El programa de 2023 inclou activitats i esdeveniments per a tota mena de públics, en les quals es pot participar de manera gratuïta (algunes d’elles, amb inscripció prèvia).

Yolanda Herráiz, presidenta de la ADCV, indica que «agraïm que, any rere any, aquesta convocatòria al sector bata rècord de participació i trobar iniciatives molt pensades, treballades i que fan un pas més enllà que en l’anterior edició, fent que la creativitat i la innovació siguen dues dels signes d’identitat de la València Disseny Week. Aquestes característiques, al seu torn, contribueixen al creixent interés i involucració de la ciutadania».

Cites destacades

Entre les cites destacades de la VDW23, estan les mostres ’25 anys enamorats de la nostra professió’, promoguda per l’estudi ÁngelGráfico i EASD de València, i ‘Retorn Del Sentiment. RDS 12’, en el Centre d’Artesania de Comunitat Valenciana, amb obres col·laboratives d’alumnat del Grau d’Enginyeria Industrial i Desenvolupament de Producte d’UPV i empreses artesanes.

A més, trobem els esdeveniments previstos per Expormim per a commemorar el 25é aniversari del disseny de l’emblemàtica cadira Lapala, de Lievore Altherr Molina; la presentació de la quarta edició del festival de cultura, disseny i sostenibilitat Miradors de l’Horta; les presentacions, xarrades i taules redones programades en Àgora Nude, en Fira Hàbitat, o el ‘Guateque Design Tour’, que permetrà als participants conéixer els espais de L’Apartament (que acull a Vicent Martínez Disseny, Arnau·Reyna Estudio, Creatias Estudio i Carmina Ibáñez_*Design) i Meteorito Estudio.

Aquesta proposta té un enfocament que enllaça amb el de les Design Walks, rutes i jornades de portes obertes en estudis de disseny. Enguany, s’inclou una ruta pel Carmen, que visitarà els espais de Brandsummit, Agència Kids i Viruta Lab, i diverses jornades de portes obertes, oferides per Nacho timón_diseño industrial; PackCo, Brand and Packaging; Malva Office; Design Camp; Culdesac; EPPS+Makea Tu Vida; Arqueha, Arquitectura i Urbanismo, i Mano de Santo.

Benestar i sostenibilitat en espais de treball

Els esdeveniments destacats es completen aquesta edició amb el ‘Pop-up showroom: Benestar i sostenibilitat en els espais de treball’, exposició efímera conjunta de cinc destacades marques europees: Narbutas, fabricador de solucions per a oficina; Framery, cabines acústiques; Gabriel, fabricador de teixits tècnics, i Wästberg i Wever&Ducré, signatures d’il·luminació.

Durant la València Disseny Week, els productes de Narbutas i els seus socis seran presents a la sala d’exposicions EspaiX, situada en el Mercat de Tapinería, facilitant que professionals de l’arquitectura i el disseny d’interiors puguen conéixer-los de primera mà. A més, de dimarts a dijous, comptarà amb presentacions de diferents productes per part dels seus dissenyadors.

Xarrades, tallers, jornades i mostres

La sostenibilitat és l’eix de la ‘Jornada d’investigació i disseny per al canvi’, que organitza Nexus Design Centre; de ‘Regeneració Creativa’, de Monnou Studio; ‘Biomaterials, els materials del futur’, de Sirope Lab, i la presentació de la Symbiotic Design Academy.

Carpe i Nacho Pérez coordinaran ‘Mapeando els marges: Noves pràctiques en disseny i els seus agents en el territori’; Brandsummit entrarà en els processos d’organització i creatius per a aportar claus a les pimes, en ‘Do it Clear’, i Hecho&Co. ha preparat un taller-demo se centrarà en com solucionar la fugida de talent. NYAS Artesà proposa un ‘Taller amb vidre recuperat’.

El programa de VDW23 inclou presentacions de publicacions i productes, com la col·lecció de Nadis Design creada per Inma Bermúdez o el nou llibre de Ramón Esteve, i mostres com a ‘Revestiments ceràmics d’autor’ dissenyades per Cual Estudi + Nacho Timón per a Buit València, i la microexpo ‘Book of books’, organitzada per Juliane Petri en El Almudín. ‘De l’art digital a la realitat material: Explorant el disseny’, de .annud studio + Cualiti, amb la col·laboració de Welcome Design, ECOcero, Lladró, Green+Decorum, Jiso i Ocrea Flower Shop, planteja un recorregut expositiu que permet visibilitzar la sinergia entre disseny, direcció d’art i fotografia.

‘Marset X Cosin’ recollirà la nova col·lecció de l’empresa d’il·luminació Marset en Cosinroom; Ana Hernando Moreno impartirà la xarrada ‘Com dissenyar per al públic infantil?’, i theRevolution (Javier Valiente), organitza la segona edició de ‘5 Falles Revolution’, en forma de diàleg amé i distés amb diversos artistes i el focus en 2024.

Programa complet, horaris i registre: http://www.valenciadissenyweek.com