La Batalla de Sagunt: nova exposició al Rector Peset

La nova mostra uneix lluita social i fotoperiodisme.

Fotografia d’Ana Torralva

La nova exposició titulada «La Batalla de Sagunt: Lluita social i fotoperiodisme» serà inaugurada el dijous 25 d’abril de 2024 a les 19h al Col·legi Major Rector Peset de la Universitat de València. Aquesta exposició és una coproducció entre el col·legi, el Vicerectorat de Cultura i Societat de la Universitat de València i la regidoria de Memòria Històrica i Democràtica de l’Ajuntament de Sagunt, en commemoració del 40è aniversari del tancament dels Alts Forns del Mediterrani (AHM).

Foto: Antonio Tiedra

Disseny expositiu de Daniel Nebot

Curada per José Manuel Rambla, juntament amb els fotògrafs Provi Morillas i José Aleixandre, l’exposició presenta imatges capturades per fotoperiodistes com Ana Torralva, Jesús Ciscar, Antonio Tiedra, José Aleixandre i altres, que narren els 430 dies de lluita dels treballadors d’AHM i la població de Port de Sagunt contra el tancament de la siderúrgia. Aquest conflicte, considerat el més important i durador a Espanya després de la dictadura, va marcar l’inici dels processos de reconversió industrial durant les dècades dels anys 80 i 90. El disseny gràfic i expositiu de la mostra ha estat realitzat per Daniel Nebot, Premi Nacional de Disseny en 1995.

Disseny de Dani Nebot per a la mostra.

L’exposició, dividida en cinc blocs temàtics, explora els orígens de la siderúrgia i la cultura del treball a Port de Sagunt, les formes d’organització i mobilització popular, la dimensió política del conflicte i la presència del fotoperiodisme durant els esdeveniments. Es destaca el paper dels mitjans de comunicació, com la ràdio lliure Ràdio Unitat, i es conclou amb el desenllaç de la lluita i el desmantellament de la siderúrgia saguntina.

A més de la mostra, s’organitzarà una taula rodona amb la participació de fotògrafs que van cobrir el conflicte, per reflexionar sobre les seves experiències i la situació actual del fotoperiodisme. L’exposició estarà oberta al públic del 25 d’abril al 26 de maig de 2024, de dimarts a diumenge, d’11.00 a 19.00 h, a la Sala de la Muralla del Col·legi Major Rector Peset de la Universitat de València.

L’acte d’inauguració comptarà amb la presència de personalitats com Ester Alba Pagan, vicerectora de Cultura i Societat de la Universitat de València, Darío Moreno, alcalde de Sagunt, Roberto Rovira, regidor de Memòria Històrica i Democràtica, i el director del Col·legi Major Rector Peset, Carles Xavier López Benedí, així com els fotògrafs participants en l’exposició.