Diego Mir i Fase Studio: disseny per honrar els oficis

Els dissenyadors Diego Mir i Fase Studio s’encarreguen de la campanya gràfica de Falles 2021.

La campanya gràfica de Falles 2021, desenvolupada per Diego Mir i Fase Studio és un homenatge als oficis que fan la festa possible: un reconeixement i una reivindicació de la tradició, motivats per la situació que estan travessant estos artesans i artesanes. Ells i elles són la festa, i es mereixen tota la nostra admiració i el nostre suport.

Es tracta d’un total de sis cartells: cinc cartells per a cinc oficis (artista faller, pirotècnic, indumentarista, músic i florista) sense els quals els valencians i les valencianes no podríem entendre la nostra festa per antonomàsia. A estos, hi sumem un cartell genèric que conté l’essència global de la campanya, i que fa extensible el reconeixement a tots aquells oficis i professions que, d’una manera o d’altra, contribuïxen a la celebració de tot allò relacionat amb les Falles, ja que som conscients que les festes les fan possible un nombre quasi interminable de professionals de moltes disciplines diferents.

Als cartells, les mans dels artesans i artesanes són les protagonistes. Per això, sobredimensionem les proporcions i donem a eixes mans el caràcter de monument faller, per damunt dels seus utensilis i de la pròpia festa.

Tradición gràfica i tipografia

A nivell formal, la campanya és també un homenatge a la tradició gràfica. L’estètica mira al passat, a referents de l’art ‘déco’ i d’una era prolífica per a l’ofici del cartellisme a València. Noms com Renau, Monleón, Amérigo, Ballester o Raga van obrir unes portes estètiques i formals que volem rescatar i reivindicar com a pròpies.

Este exercici de recuperació gràfica ha inclòs la creació d’una tipografia inspirada en els referents d’aquella època, així com la utilització d’una gama cromàtica vibrant i d’un acabat que recorda l’estil del clàssic aerògraf. Estos recursos ajudaran a donar més recorregut a la identitat de la festa segons passe el temps i es dissenyen més adaptacions gràfiques.

Es tracta, per tant, d’un exercici d’introspecció. El moment que estem vivim ens convida a celebrar, més que el caràcter internacional de la festa, les nostres arrels i la nostra capacitat com a poble per a donar-nos suport, valorar-nos i tornar la vista arrere per tal d’afrontar el futur amb força i optimisme.