Constituïda la Comissió de Seguiment de l’Arxiu Valencià del Disseny

Reunits a l’edifici històric de la Universitat de València aquest dijous, els membres es fixen com a objectiu per a 2021 l’assoliment d’una nova seu d’acollida i una línia de finançament estable

L’Arxiu Valencià del Disseny (AVD), impulsat per la Universitat de València a través de la seua Fundació General i l’EASD, amb el suport de les administracions públiques i les universitats valencianes, empreses i entitats, i el sector professional del disseny valencià, ha constituït aquest dijous, 5 de novembre, la Comissió de Seguiment de l’AVD en una reunió celebrada a l’Aula Magna del Centre Cultural La Nau.

La Comissió de Seguiment, encarregada de realitzar el seguiment i la valoració del funcionament de l’AVD, és l’últim dels òrgans de l’Arxiu en constituir-se, sumant-se així a l’òrgan de Direcció, format per la professora de la Universitat de València Ester Alba i el professor de l’EASD València Xavier Giner, i a la Comissió Tècnica d’Assessorament, els membres de la qual són els codirectors de l’Arxiu, els dissenyadors Vicent Martínez i Manuel Lecuona, i el degà de la Facultat de Geografia i Història de la Universitat de València, el professor Josep Montesinos.

Formen la Comissió de Seguiment de l’AVD, a més dels codirectors Ester Alba i Xavier Giner, els donants, patrocinadors (públics i privats), institucions públiques i personalitats de reconegut prestigi en l’àmbit del disseny i la cultura. Aquesta Comissióes reunirà almenys una vegada a l’any amb l’objectiu d’informar-se sobre el funcionament i el desenvolupament de l’AVD, recollir iniciatives i propostes, i establirnoves col·laboracions.

En la sessió constitutiva de la Comissió aquest dijous, que ha estat presidida pelvicerector de Cultura i Esport de la Universitat de València, Antonio Ariño, han participat Ester Alba i Xavier Giner, els quals han explicat davant els membres integrants de la Comissió les accions realitzades des de la creació de l’Arxiu. Entre les quals destaca la digitalització de 15.000 elements del fons que seran accessibles per a tota la societat a través de la pàgina web de l’AVD. “Aquest web serà públic en poques setmanes i ens servirà per a posar en valor i tornar a la societat el disseny valencià”, han dit els codirectors.

D’aquesta manera, la creació i posada en marxa de l’Arxiu només deixa pendent la “consolidació d’una seu estable”, la qual cosa serà “el repte” per a 2021. En l’actualitat, acull l’Arxiu la Facultat de Geografia i Història de la Universitat de València, però segons han reconegut els seus responsables, la contínua recepció de fons requerirà pròximament d’un espai d’emmagatzematge major. D’ací que aconseguir una nova seud’acollida i una línia de finançament “també estable” siga la prioritat per a l’any que ve.

La reunió d’aquest dijous ha comptat amb la presència de la rectora de la Universitat de València, Mavi Mestre, que ha entrat en línia; de les directores generals de Cultura i Patrimoni, i d’Universitats, Carmen Amoraga i Pilar Ezpeleta, respectivament; del director territorial de Presidència de la Generalitat Valenciana, Francisco Molina; de la regidora d’Acció Cultural de l’Ajuntament de València, Maite Ibáñez; del director de World Design Capital Valencia 2022, el dissenyador Xavi Calvo; i de nombroses personalitats acadèmiques, culturals, i del món empresarial i del disseny valencià.