Bocairent: Cartells al color de les danses

Reproduïm, pel seu interés, el text de presentació de la exposició, inaugurada el passat 8 de juliol, que recull els cartells de les Festes de Bocairent, comissariada per Pablo Mestre i Vicent Ramon, autors del text

‘Per abans i després de la festa’

Qualsevol esdeveniment i tota festa porta sempre el seu cartell commemoratiu, una imatge que ens anuncia que ja estem prop de tornar a juntar-se, riure i ballar -com en el nostre cas-. Que ens recorda unes dates i ens commou la imaginació de tot allò que pot ser o dessitgem que passe eixos dies. Després, una vegada finalitzada la música, el cartell queda sempre en el record al igual que les experiències viscudes, els moments compartits i les alegries passades. Qui no ha conservat el pòster d’aquell concert que tan va gaudir, o de la pel·lícula que més li agrada o d’una exposició memorable ? o certa postal o flyer, o un llibre o un disc per la seua coberta ?

És cert que en aquesta època anomenar ‘cartell’ pot semblar un poc desfasat, al igual quan deiem ‘televisió’, que ara és una caixa contenidora molt més amplia; o dir ‘correu’, per a les comunicacions epistolars ja sense segells, bústies o carters que et criden. És per això que el cartell actualment també ha diversificat el seu significat i ha ampliat les seues utilitats: és una imatge, o conjunt de imatges, amb un concepte gràfic específic que s’aplicarà en multitud de suports i mijans, anirà per totes les xarxes, pujarà a les webs i baixarà als correus, s’imprimirà a diferents tamanys sobre paper, lona, vinil, llenç… I, per descontat, ja no es veu soles amb el format vertical normalitzat, si no també ha de ser horitzontal, superhoritzontal, quadrada i inclús amb moviment, dinàmica! com era el de Falles de València d’enguany, dissenyat per l’estudi Menta.

Per arribar a aquest punt creatiu tan del signe del nostre temps hem tingut que veure primer els treballs de Renau, Ballester, Raga, Dubón o Monleón; i més prop de nosaltres Segrelles, des d’Albaida fins les Amèriques; Guarinos, referent plàstic clau en Alcoi; i Blai Silvestre, el primer gran cartellista de Bocairent. Tots ells han anat educant l’ull del públic fins que en l’actualitat puguerem gaudir de propostes amb altes dosis de creativitat.

La col·lecció de imatges que vas a veure és una bona mostra d’aquesta realitat, on una bona pinya diferents dissenyadors i il·lustradors, molts d’ells premiats a nivell nacional [veure llistat] i internacional inclús varies vegades, cadascú amb les seues tècniques i amb la seua visió particular, immaculada i fresca de la nostra festa, han sabut plasmar en eixe senzill format de paper vertical normalitzat.

Esperem gaudisques pegan la volta a aquest rogle expositiu, al calor de les Danses, al color de les Danses.

Galeria/ Imatges dels cartells: