Luis Demano il·lustra els records del barri de Benicalap

Documental realitzat per Eva Máñez i Sergi Pitarch.

La Universitat Popular de València va estrenar ahir un documental que recull el relat de veïns i veïnes de Benicalap sobre la història del barri. El projecte, sota el títol “Recordant el barri de Benicalap”, realitzat per Eva Máñez i Sergi Pitarch, mostra persones de diferents edats que expliquen en primera persona fets quotidians, espais desapareguts, records, costums i fites importants del barri i la seua història.

Al cartell del documental, realitzat per l’il·lustrador Luis Demano, destacant la combinació del dibuix a pluma i la fotografia i en què es poden reconèixer alguns edificis emblemàtics del barri, com ara el Casino de l’Americà o La Ceramo, ambdós en perill .

 

La regidora d’Igualtat, Isabel Lozano, ha explicat que «es tracta d’un document que guarda la memòria de la cultura popular d’aquesta barriada i que forma part de la cultura popular de la ciutat de València».

Les persones que intervenen al documental són en la seua major part participants de la Universitat Popular. Cadascuna ha aportat un objecte simbòlic, una fotografia antiga o un record com una entrada del cine o un bitllet de tramvia, i ha explicat a càmera la transcendència i la història de l’objecte, fent memòria de persones, fets, pràctiques o espais del barri molts d’ells ja desapareguts.

Imatges aportades pels veïns del barri.

El documental ha sigut realitzat per la fotoperiodista valenciana Eva Mañez i el guionista i director de documentals, nominat als Goya en 2015 al Millor Curtmetratge documental, Sergi Pitarch Garrido, forma part d’un projecte més ample que ja s’ha gravat al barri de Benimaclet i que enguany es gravarà a Carpesa i Cases de Bàrcena amb l’objectiu de documentar la memòria oral dels barris on la Universitat Popular està arrelada.

El projecte «Recordant el barri» forma part, junt a altres activitats, del programa “Coordenades. Aules obertes” que es va posar en marxa el curs 2016/17 i té com a resultat un audiovisual de caràcter divulgatiu que recupera els records de proximitat i facilita la transferència de coneixement, l’encontre i la comprensió dels processos històrics, associatius i populars que comporta la construcció de teixit social i de barri.