Escola Valenciana fomenta la creativitat amb el I Concurs de cartells de Trobades

El cartell guanyador farà homenatge a a l’escriptor Francesc Ferrer Pastor.

El seminari de Fotografia de la Facultat de Belles Arts de la Universitat Miguel Hernández d’Altea va ser ahir l’escenari on la Federació d’Associacions per la Llengua – Escola Valenciana, ha donat a conéixer en roda de premsa les bases del I Concurs de Cartells de les Trobades 2019.

Escola Valenciana fomenta la creativitat i impulsa el novè art. «Per primera vegada en 33 anys de Trobades d’Escoles en Valencià, des de la nostra entitat hem convocat un certamen per promoure la creació del cartell de les festes que expressen l’estima col·lectiva pel valencià», ha exposat el portaveu d’Escola Valenciana, Josep Roca.

Amb aquesta iniciativa, Escola Valenciana pretén «arribar a un nou àmbit: les escoles d’art, il·lustració i disseny per engrescar l’alumnat a participar en les Trobades», ha comentat Roca. Aquest concurs no va adreçat a professionals, sinó a persones en període de formació, amb un doble objectiu: d’una banda, «impulsar i donar a conéixer nous valors en el camp artístic i del disseny»; d’altra banda, «promoure l’ús del valencià a l’àmbit de les escoles i instituts artístics de les nostres comarques. Per això, les propostes que es presenten han d’haver-se realitzat com a treball de classe de les assignatures relacionades amb la matèria», ha concretat Josep Roca.

El concurs consisteix a representar gràficament (il·lustració i disseny) el lema de les Trobades 2019: “Som i serem paraules”, en homenatge a l’escriptor Francesc Ferrer Pastor. Les propostes es poden presentar individualment o en equip. Les obres s’enviaran per correu electrònic (trobades@escolavalenciana.org) i el termini de presentació està obert fins al 30 de juny.

Aquesta iniciativa s’adreça a l’alumnat dels centres d’ensenyament d’il·lustració i disseny: Batxillerats Artístics, Cicles Formatius de disseny i d’il·lustració, escoles d’art i superior de disseny i facultats de Belles Arts del País Valencià.

Inevitablement, la imatge de les Trobades va lligada als dissenys de Javier Mariscal. «Ara com ara, “Els Mariscalets”, el gran atleta pel valencià, les figures de Vicent Andrés Estellés i Enric Valor, entre altres, encara decoren els centres educatius de tot el País Valencià. Fins a l’any 2013, Mariscal impregnà del seu art el missatge de les Trobades i el dotà de color, vitalitat i humor; tres ingredients essencials per atraure l’atenció de les més menudes i els més menuts», ha expressat el portaveu de la Coordinadora de Centres d’Ensenyament en Valencià de la Marina Baixa, Pere Ramon Zaragozí. A partir de 2014, el dissenyador d’Escola Valenciana, Cèsar Amiguet, assumí la creació de la imatge de les Trobades. L’any 2017, la il·lustradora Anna Roig Llabata va col·laborar amb el seu segell personal en els dibuixos dels nans i gegants que poblarien les samarretes dels assistents a les festes pel valencià.

Amb el Concurs de cartells de les Trobades 2019, Escola Valenciana ha volgut incidir en diferents finalitats pedagògiques: «En primer lloc, donar a conéixer l’obra d’una personalitat clau de la nostra cultura, com és l’escriptor Francesc Ferrer Pastor; en segon lloc, fomentar l’expressió artística a través del suggeridor lema de les Trobades 2019: “Som i serem paraules”. Volem que les estudiantes i els estudiants posen en joc la seua capacitat d’abstracció per crear un element gràfic dotat de significat, que complisca la funció estètica, és a dir, que siga atractiu per al nostre públic objectiu i, per descomptat, que forme part de l’univers Escola Valenciana. Cal que estiga en concordança amb l’educació humana i en valors que promovem des de la nostra entitat», en paraules de Pere Ramon. A més, el portaveu d’Escola Valenciana ha afegit: «Aquest certamen estimula la imaginació de l’alumnat des de la perspectiva de la protecció i l’estima del valencià, alhora que fa valdre la importància de fomentar l’ús del valencià en totes les etapes educatives, en els estudis de Formació  Professional, en les escoles de disseny… Àmbits en els quals, sovint, la llengua queda prou relegada en un segon pla».

La secretària de la Facultat de Belles Arts de la UMH, Carmen García Muriana, ha acompanyat Escola Valenciana en la presentació del I Concurs de cartells de Trobades i s’ha mostrat encantada amb la proposta pedagògica: «La UMH dóna suport a totes les iniciatives que estiguen vinculades amb la promoció i l’ús del valencià. Si, a més, aquestes activitats suposen un esperó perquè l’alumnat s’inspire, cree i dissenye, la nostra satisfacció és encara major. La UMH potencia tots els projectes que li resulten interessant per traure de la facultat la creativitat dels joves i compartir-la amb la resta de la ciutadania».

Premi Ósmosi 2017

No és la primera vegada que Escola Valenciana col·labora amb la Facultat de Belles Arts de la Universitat Miguel Hernández –UMH–. Amb motiu del XXX aniversari de la Trobada d’Escoles en Valencià de l’Alcoià Comtat, la Coordinadora pel Valencià de l’Alcoià-Comtat va desenvolupar representacions gràfiques de la literatura popular valenciana i clàssica pels carrers de l’Orxa. Aquesta iniciativa, que convertí el poble en un llenç, fou obra de 43 centres educatius de la comarca i un bon nombre d’alumnes de la Facultat de Belles Arts de la UMH. Aquests treballs col·lectius, aplegats sota el títol ‘La literatura popular valenciana com a recurs artístic en l’espai públic’, van ser mereixedors del Primer Premi a la millor pràctica educativa, desenvolupada sota el programa ÒSMOSI-UMH 2016-17.